Argentum Astrum jako tajemnicza substancja pomiędzy światłem gwiazd a ciałem duchowym

dodany przez Amon w Ezoteryka / Okultyzm

Argentum Astrum jako tajemnicza substancja pomiędzy światłem gwiazd a ciałem duchowym

[Obrazek: Scre-com.png]

W tradycjach okultystycznych, pismach alchemicznych i współczesnych kręgach ezoterycznych pojawia się czasami termin, który brzmi niemal jak zaklęcie: Argentum Astrum. Dosłownie oznacza to „srebrną gwiazdę” lub „srebrną astralną”. Dla niektórych jest to symboliczna istota, dla innych rzeczywista substancja o transcendentnych właściwościach – rodzaj eterycznego pomostu między światem fizycznym a duchowym. Czym więc jest Argentum Astrum? Magiczna substancja? Monoatomowa esencja? Duchowe światło? Poznajmy wszystkie możliwe znaczenia tego terminu.

1. Pochodzenie nazwy: srebrna gwiazda i tajne bractwo

Zanim zajmiemy się formą tej substancji, warto wspomnieć, że Argentum Astrum to również nazwa mistycznego bractwa założonego w 1907 roku przez okultystę Aleistera Crowleya jako kontynuacja Hermetycznego Zakonu Złotego Brzasku. Nazwa ta nie została wybrana przypadkowo – symbolizowała przejście duszy z planety Ziemia do jej gwiezdnych korzeni, czyli duchowe wzniesienie i wyzwolenie.

Crowley wierzył, że każda dusza ma swoje źródło w „gwieździe”, a zadaniem zakonu A∴A∴ było aktywowanie tego faktu w uczniu. Jednak samo pojęcie „Argentum Astrum” ma głębsze znaczenie niż tylko organizacyjna nazwa.

1. Srebro astralne jako substancja

W niektórych tradycjach alchemicznych i gnostyckich Argentum Astrum opisywane jest jako substancja eteryczna krążąca w subtelnym ciele człowieka – podobnie jak krew w ciele fizycznym. Jest to świecące srebro, które:

– łączy duszę z polem astralnym
– odzwierciedla wpływy planet i gwiazd
– przenosi matrycę informacyjną świadomości

Być może termin ten jest starą nazwą drobnego srebra monoatomowego, które dziś ponownie pojawia się w naukach alternatywnych jako nośnik duchowej czystości, świadomości lustra i aktywacji trzeciego oka.

1. Wewnętrzne zwierciadło: funkcja Argentum Astrum w duszy

Symbolicznie substancja ta uważana jest za „zwierciadło duszy”. Podczas gdy złoto (Aurum) symbolizuje słoneczną jaźń, srebro (Argentum) reprezentuje księżycowy, receptywny aspekt umysłu – zdolność do refleksji, postrzegania i zrozumienia. Argentum Astrum jest zatem stanem świadomości, w którym człowiek:

– patrzy w głąb siebie bez złudzeń
– łączy się ze swoją wyższą jaźnią
– może stać się „gwiazdą” w rozumieniu Crowleya:

Cytat:„Każdy mężczyzna i każda kobieta jest gwiazdą”.

1. Poziom psychospirytualny: pamięć duszy

Niektóre teksty mówią, że Argentum Astrum jest płynnym nośnikiem pamięci duszy – substancją, która przechowuje ślady wszystkich przeszłych wcieleń, karmicznych wpływów i doświadczeń. Jest to astralny odpowiednik DNA – duchowego genomu. Możliwe, że podczas niektórych medytacji, aktywacji lub pod wpływem substancji takich jak srebro monoatomowe, Ormus lub niektóre eliksiry, uwalnia się to „srebrne światło”, które następnie umożliwia głębszy wgląd w rzeczywistość.

1. Współczesna interpretacja: pomost między mistycyzmem a nauką

Obecnie podejmowane są próby interpretacji Argentum Astrum w następujący sposób:

– elektromagnetyczne pole świadomości reagujące na wpływy kosmiczne
– kwantowa sieć pochodzenia gwiezdnego, łącząca ludzi z „źródłem”
– lub nawet technologia wykorzystywana przez starożytne cywilizacje do „boskiej komunikacji” poprzez ciało i umysł.

Niektóre źródła channelingowe twierdzą, że aktywując „srebrny aspekt” w sobie, można ponownie uzyskać dostęp do pamięci gwiezdnej.

Srebrna gwiazda w nas

Argentum Astrum to nie tylko poetyckie wyrażenie. To klucz do zrozumienia głębszego wymiaru człowieka, który jest czymś więcej niż tylko ciałem, krwią i duchem. Przypomina nam, że pochodzimy z gwiazd – i że srebro naszego umysłu jest odbiciem nieskończonej inteligencji przepływającej między światami. Niezależnie od tego, czy podchodzimy do tej koncepcji jako mistycy, alchemicy czy intuicyjni naukowcy, jedno jest pewne: Wszyscy nosimy w sobie iskrę gwiezdnego srebra – i prędzej czy później zaczniemy ją odbijać.

Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl
[Obrazek: Bez-nazwy-25489.png]
Skocz do:

« Starszy wątek Nowszy wątek »